3.1B KINDERENDURANCE

De kinderendurance richt zich met haar activiteiten op kinderen van 4 t/m 14 jaar. Voor kinderen vanaf 4 jaar is er de mogelijkheid om deel te nemen aan kinderritten of vanaf 6 jaar aan de Endurance Conditietest. Hieronder volgt meer informatie over de verschillende activiteiten.

Endurance Conditietest
De Endurance Conditietest, ook wel bekend als Bixie-Endurance, is een spel speciaal bedacht voor jonge kinderen. Tijdens het spel leggen de kinderen met hun pony of paard een aantal keer een uitgezet parcours af van een paar honderd meter. Na zoveel aantal rondjes worden de hartslagen van de pony’s/paarden gemeten en mag er pas verder worden gereden wanneer de hartslag 60 of lager is. Dit wordt een aantal keer achter elkaar herhaald, en de eerste die de finish bereikt (wederom met een hartslag van 60 of lager) heeft gewonnen.

Het doel van de Endurance Conditietest is om jonge kinderen inzicht te geven in de conditie van hun paard. De hartslagwaardes gedurende het spel worden opgeschreven en naderhand worden er tips gegeven over hoe de conditie verbeterd kan worden.

Daarnaast is de Bixie-endurance een goed instrument om de endurance te promoten onder hele jonge ruiters. Door de activiteit te organiseren bij grote evenementen zoals de Bixie-dag, Paard & Leven en op lokale verenigingen met Bixie-rubrieken, bereiken we een breed publiek.  De kinderen en ouders krijgen vooraf aan het spel informatie over wat endurance is, en naderhand krijgen zij ook een mapje mee met folders en informatie over de sport en hoe mee te doen.

Kinderritten
De Kinderrit is een verkorte endurancerit, speciaal voor kinderen van 4 tot 14 jaar. Het wedstrijdelement ontbreekt hier nog, het draait vooral om plezier maken en leren wat de sport inhoudt. De kinderen worden niet alleen op pad gestuurd, maar rijden onder begeleiding van een volwassene, die mee rijdt, fietst of loopt.

Tijdens de kinderrit leggen kinderen een uitgezet parcours in de natuur af van tussen 5 en 20 kilometer. Voor en na de rit vindt er een veterinaire keuring plaats waarbij ruim de tijd wordt genomen om de kinderen uit te leggen waar er naar wordt gekeken en waarom. De kinderen mogen dan ook zelf luisteren naar hart en darmen, een huidplooi trekken en meevoelen hoe de spieren zijn. Zo leren zij om goed naar hun paard of pony te kijken. Plezier maken staat voorop, en “To Finish is to Win” is hét motto. Om die reden is er bij een kinderrit ook geen klassement. en Alle kinderen die met een gezonde pony finishen krijgen een prijs.

In 2018 zullen voor kinderen de volgende activiteiten georganiseerd worden:

2 mei 2018 – Endurance Conditietest, Bixie-dag, Ermelo. Informatie

9 mei 2018 – Kinderendurance Boost Sports,
Concours Hippique Bennekom. Informatie

13 mei 2018 – Kinderendurance Asten,
manege Heijligers. Informatie

2 juni 2018 – Kinder- & gehandicapten-endurance.
7 of 12 km. Informatie

medio juni 2018 – Endurance conditiespel
Paard&Leven dag Ermelo.

30 september 2018 – Eenhoorn Kinderrit.
8 of 16 km. Informatie